Hvis du er litt oppmerksom, har du trolig lagt merke til et trekk som skiller nye hus fra eldre hus – nemlig at de nye husene ikke har kjeller. Hvorfor er det egentlig slik?
Mye av svaret ligger i at behovene har endret seg ganske mye siden den gang det ble bygget hus med kjellere over en lav sko. Tidligere var det mer vanlig å bruke kjelleren som en slags universaletasje for oppbevaring av stort og smått, enten det dreide seg om matvarer, ski eller bildekk. I dag er vi derimot mer opptatt av å oppbevare tingene våre i nærheten av der vi skal bruke dem. Vaskerommet skal være i nærheten av soverommet, vi investerer i større kjøle- og fryseskap for å oppbevare all mat på kjøkkenet og hageredskapene oppbevares i garasjen eller en bod i hagen for enkel tilgang når du trenger dem.
Det hører også med at moderne hus er langt mer arealeffektive og har bedre planløsninger enn eldre hus. Dermed blir tilgjengelig plass utnyttet på en svært god måte, og i sum kan vi egentlig si at kjelleren har utspilt sin rolle.
Koster mer
Det er imidlertid ikke bare endrede behov som gjør at kjellerne har forsvunnet de siste tiårene. Det handler også om kostnader på både kort og lang sikt. Bygger du hus med kjeller påløper det trolig større kostnader i byggeprosessen ettersom det er større behov for graving og bortkjøring av masser. Risikoen for å støte på uventede problemer i forbindelse med grunnarbeidene øker også når det er behov for å grave dypere.
Selve byggingen blir gjerne også mer kostbar da det krever mer jobb, mer materialer og flere arbeidstimer. Det kan også føre til at byggeprosessen tar lenger tid.
På sikt betyr dessuten en kjeller at du får flere kostnader til vedlikehold. Vi har riktignok kommet svært langt i å håndtere fuktproblematikk og drenering rundt kjellere, men på ett eller annet tidspunkt oppstår det et behov for å skifte ut drensrør, isolasjon osv. Dessuten er nedgravde etasjer i utgangspunktet en mer risikabel konstruksjon enn etasjer over bakkeplan, og det forekommer konstruksjonsfeil rett som det er. Konsekvensene av slikt kan både være frustrerende og kostbare.
Mer krevende å etablere rømningsveier
Sikkerhet og rømningsveier er svært viktig å tenke på i en hvilken som helst bolig. I tilfelle det oppstår brann eller du har behov for å evakuere av andre årsaker, skal det være lett å komme seg ut av huset. Det er ikke alltid så enkelt å få til i en kjeller. I tillegg til å kunne rømme via trappen til første etasje, må du nemlig også ha en rømningsvei til det fri fra selve kjelleren. Det kan du for eksempel oppnå ved å sette inn en dør i kjellerveggen og lage trapp opp til bakkeplan, eller ved å sette inn et godkjent rømningsvindu på minimum 0,5 meter bredde og 0,6 meter høyde.
Førstnevnte er trolig den beste løsningen, men også den mest kostbare. I tillegg stjeler den plass på utsiden av huset. Et rømningsvindu er forholdsvis billig, men er samtidig den minst praktiske å bruke om du får behov for å evakuere.